Resursele Educaționale
Româna Împreună
Proiectul Româna Împreună are ca scop principal formarea și sprijinirea comunităților de români în diaspora pentru transmiterii limbii române către generațiile viitoare. Facem acest lucru prin promovarea și diseminarea de bune practici și materiale educaționale pentru educația timpurie și nivel școlar. Proiectul Româna Împreună se desfășoară în patru etape în perioada 2019-2021.
ETAPA 1: Educația timpurie
Lansarea platformei Româna Împreună și diseminarea primelor 10 ateliere tematice către comunitățile de români de pretutindeni.
Concepul atelierelor Româna Împreună se bazează pe modelul proiectului Zmeișorii, înființat în Helsinki în anul 2012, lansat din dorința de a crea pentru familiile din Helsinki un spațiu care încurajează identitatea culturală prin joacă. Atelierele sunt întâlniri pentru toată familia cu teme inspirate din interesele copiilor, care sprijină în același timp creșterea sentimentului de apartenență la cultura română și învățarea limbii materne. Materialele educaționale utilzate la atelierele din Helsinki sunt interactive, vesele și colorate și sunt inspirate din modelul educațional finlandez.


ETAPA 2: Educația timpurie și învățământul primar și gimnazial
Resurse educaționale pentru 10 ateliere tematice noi precum și un material imprimabil pentru copiii în clasa pregătitoare.
Situația fără precedent cu care ne confruntăm la nivel global ne-a determinat să adaptăm modelul atelierelor într-un format online. Astfel că cele 10 noi ateliere tematice includ atât resurse pentru desfășurarea lor în format clasic cât și materiale adaptate pentru formatul online al atelierelor.
Caietul meu cu Litere se adresează copiilor preșcolari și îi ghidează în descoperirea literelor într-un mod interactiv și distractiv. Cei mici vor învăța să identifice literele, le vor scrie și le vor colora. Distracție plăcută!
ETAPA 3: Învățământ primar și gimnazial
Etapa a treia a proiectului Româna Împreună vă invită să explorați limba română alături de cei mici într-un mod inedit, prin intermediul pachetului Descoperă România de la A la Z.
Descoperă România de la A la Z este un pachet de ilustrații informative organizate alfabetic și însoțite de fișe de activități ce se adresează copiilor cu vârste cuprinse între 10 și 14 ani.
Resursele educaționale incluse în pachetul Descoperă România de la A la Z sunt imprimabile și pot fi folosite atât acasă cât și în cadrul școlilor sau cluburilor din străinătate care susțin predarea limbii române.


ETAPA 4: Consolidarea relațiilor dintre actorii implicați în sprijinirea limbii române
În a patra etapă a proiectului (iunie - septembrie 2021), lansăm Zilele Româna Împreună, o serie de evenimente dedicate tuturor celor implicați în sprijinirea limbii române în afara României.
Prin intermediul Conferinței Româna Împreună și al atelierelor și panelelor de discuție, urmărim consolidarea relațiilor dintre comunitățile românilor de pretutindeni și instituții, pentru a dezvolta modele sustenabile de educație în limba maternă.
Pentru a găsi soluții la provocările specifice comunităților de români din străinătate, evenimentele Română Împreună sunt centrate pe patru teme: motivarea familiilor, lectura, lucrul cu comunitatea și învățarea diferențiată. În cadrul sesiunii tematice dedicată sprijinirii limbii materne prin lectură, vom lansa campania Diploma de Lectură Româna Împreună, campanie care va fi promovată până la încheierea proiectului, ca o metodă concretă prin care comunitățile vor implementa în colaborare același tip de inițiativă pentru crearea de parteneriate profesori-părinți-familie-instituții oficiale.