
Despre proiect
În era migrației și a schimbărilor continue, ce adesea pot cauza discomfort sau stres, este esențial să creăm comunități în diaspora care contribuie la coeziunea socială, previn marginalizarea sau excluderea și oferă sentimentul de apartenență.
Proiectul Româna Împreună urmărește să crească rolul central al părintelui în transmiterea limbii române și în formarea identității etnice pozitive a copiilor din afara României, încă din primii ani de viață. Scopul proiectului este crearea de comunități de familii din diaspora care să organizeze ateliere în limba română pentru copii, folosind modelului atelierelor Româna Împreună. Această platformă pune la dispoziția comunităților din afara României un set complet de 20 de ateliere pentru preșcolari care include materiale, tutoriale, articole și un ghid al coordonatorilor. În a treia etapă a proiectului vom publica și resurse educaționale pentru clasele primare.
Conceptul atelierelor Româna Împreună este dezvoltat pe baza experienței atelierelor pentru preșcolari Zmeișorii (organizate de Edustudio Helsinki) timp de 7 ani în Helsinki. Activitățile în familie propuse au la bază metode social pedagogice ce au ca scop formarea unui parteneriat între comunitate, părinți și copii în vederea învățării limbii materne. Echipa din spatele proiectului are o vastă experiență pedagogică în educația timpurie din Finlanda, promovarea bilingvismului funcțional și în crearea de materiale educaționale care încurajează colaborarea și creativitatea copiilor.
Prin acest proiect ne dorim ca noua generație de copii români din Helsinki, și de oriunde din lume, să aibă parte de ateliere cu familia, în comunitate, în cadrul cărora să descopere lucrurile reprezentative și frumoase din România într-un mod pozitiv și printr-un vocabular uzual, pentru a fi mândri de identitatea lor etnică și pentru a învăța cum pot să promoveze imaginea României în comunitatea în care trăiesc.
Proiectul Româna Împreuna este finanțat în perioada august - decembrie 2019 și august - decembrie 2020 de Departamentul pentru Românii de Pretutindeni pentru realizarea platformei, crearea materialelor educaționale pentru 10 ateliere pentru familiile cu preșcolari și diseminarea bunelor practici din Helsinki.

Ce spun părinții?
Află din testimonialele părinților din comunitatea atelierelor din Helsinki. Acestea sunt familii monoligve, bilingve, mixte, din România sau din Republica Moldova, cu copii între 1 și 10 ani. Familiile participă la ateliere împreună cu copiii o dată la două săptămâni, timp de 2 ore. Finanțarea atelierelor în Helsinki este asigurată prin plata taxei de membru de către părinți către asociația locală care organizează atelierele. Dacă te-au convins, devino și tu coordonator în comunitatea ta!