top of page
Caută

De ce să vorbim limba maternă cu copiii?

Actualizată în: 19 dec. 2019

Cât de frumos este să ai libertatea să alegi unde să locuiești sau să alegi pe cine iubești! Această libertate ne-a adus pe mulți dintre noi în situația de a trăi într-o țară în care nu se vorbește limba noastră maternă. Și pentru a ne integra cât mai ușor am învățat limba culturii gazdă. Pentru unii dintre noi a fost mai greu, pentru alții mai ușor, depinde de cât de dificilă a fost noua limbă sau cât de motivați am fost să o învățăm.


Dar iată-ne aici, pe punctul de a întemeia o familie și inevitabil ne întrebăm ce limbă să vorbim cu copiii noștri. Parcă am vrea să le dăm un start în viață mai ușor decât al nostru și am fi tentați să le vorbim în altă limbă decât limba noastră maternă, ca să se integreze mai ușor decât noi. Apoi ne gândim că ce vor face dacă nu vor putea să se înțeleagă cu bunicii, care nu vorbesc altă limbă decât cea maternă. Mai vine apoi și neîncrederea că poate copilul nu va reuși să învețe două sau trei limbi în același timp. Sperăm ca acest articol să clarifice aceste nedumeriri și să vă ajute să înțelegeți de ce este important să vorbim limba noastră maternă cu copiii, oriunde ne-am afla.



Identitatea culturală


Un lucru este cert: le transmitem copiilor noștri un bagaj genetic indiferent de limba în care le vorbim. Asta înseamnă ca noi vom fi părinții lor, no matter what. De exemplu, dacă părinții provin din culturi diferite, copiii sunt rezultatul contopirii a doua culturi. Dacă ambii părinți provin din aceeași cultură, dar locuiesc în altă țară, atunci copilul va avea părinți care provin din altă cultură decât a țării gazdă. Acest lucru nu se va schimba niciodată.


Acum vine întrebarea cum să ne creștem copiii, în așa fel fel încât să dezvolte o identitate culturală puternică, să fie încrezători în ceea ce sunt și să nu se simtă străini? Răspunsul este mai simplu decât vă așteptați: prin a vorbi limba maternă cu ei de cand se nasc. Limba maternă este modalitatea cea mai directă de a transmite o cultură. Scopul nostru este să creștem copii care se simt bine în pielea lor, iar asta va fi posibil numai dacă acceptă de unde provin. Simplul fapt că vorbesc limba maternă a părinților contribuie foarte mult la formarea lor ca indivizi unici.





Consolidarea relațiilor cu cei din jur


Limba este cea care aduce împreună oamenii. Când ei au în comun limba, atunci relațiile dintre ei evoluează. La astfel de evoluție putem sa ne așteptăm și de la relația noastră cu copiii, atunci când vorbim limba noastră maternă. Asta se întâmplă deoarece prin limba maternă nu transmitem doar informații lingvistice ci și sentimente profunde, trăiri și experiențe care ne-au marcat nouă copilăria și viața. Prin transmiterea limbii noastre materne, copiii noștri vor reuși să ne cunoască la un nivel mult mai profund decât dacă am comunica în altă limbă. Asta se întâmplă când cânți copilului tău un cântec de leagăn pe care tu îl știi din copilărie.

 

Acest articol face parte din seria de articole publicate în cadrul proiectului Româna Împreună. Autoarea Mihaela Nyyssönen este educatoare cu o experiență de peste 13 ani de predare în învățământul preșcolar din România și Finlanda. Mihaela lucrează cu copii bilingvi și familiile lor, organizând și desfășurând activități cu diverse teme . Pentru Mihaela, cel mai important aspect al muncii ei este faptul că are posibilitatea să lucreze într-un mediu multicultural. Ea crede că formarea unui parteneriat cu părinții și predarea în funcție de interesele copiilor sunt stâlpii unei educații preșcolare de succes.

260 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate