Alătură-te campaniei Diploma de Lectură!
Platforma Româna Împreună a fost lansată în anul 2019 și este dedicată sprijinirii limbii materne în afara României. Comunitatea Româna Împreună are astăzi peste 350 de membri din 50 de localități, 30 de țări și 5 continente.
În fiecare etapă, echipa proiectului a urmărit să ofere soluții concrete de sprijinire a limbii române, care să ajungă la nivelului copilului, al familiei și al profesorilor.
În toamna 2021, soluția concretă de sprijinire a limbii române în comunitățile din afara României propusă de noi este campania Diploma de Lectură. Aceasta este un model de promovare al lecturii în comunitate, care oferă un pachet informativ însoțit de resurse educaționale imprimabile de calitate.

De ce un parteneriat în comunitate, care să sprijine lectura în rândul noii generații?
Conform datelor oferite de Centrul pentru literație din Finlanda, unul din cinci tineri de peste 15 ani din Europa nu are un nivel de literație suficient de bun pentru a citi un articol de ziar sau pentru a căuta informații sub formă de text în limba maternă. Acest procent este unul și mai ridicat, în cazul copiilor născuți în afara României.
O comunitate care citește în limba maternă este o comunitate care are viitor. Un nivel de literație fluent și funcțional în limba maternă este punctul de pornire pentru a învăța și alte discipline în limba maternă și mai ales pentru a putea înțelege și a se implica activ în propria cultură și comunitate.
În plus, lectura în limba maternă ajută la dezvoltarea vocabularului și al memoriei copiilor și tinerilor, la dezvoltarea abilităților emoționale și a competențelor de învățare necesare lumii complexe în care trăim.
O comunitate în care copiii și tinerii citesc în limba maternă, este o comunitate care are viitor.
Limba română poate fi sprijinită cu succes atunci când există un parteneriat de promovare al lecturii în rândul copiilor și tinerilor, în care famila, profesorul, comunitatea și ambasada își asumă un rol activ.
Pentru a transmite limba maternă mai departe în comunitățile noastre către noile generații de copii, rolul nostru este să ajutăm copiii să devină cititori în limba română, încurajând și făcând posibilă lectura. Orice tip de lectură este foarte important, pasiunea pentru lectură se naște pornind de la cărți care au tematici care îi atrag pe copii.

Ce soluții de promovare a lecturii putem utiliza în comunitățile noastre?
În dezvoltarea unei competențe de lectură fluentă și funcțională în limba română, cadrele didactice, părinții și comunitatea au un rol important, de la asigurarea unui acces la cărți care să fie actuale și interesante pentru copiii, la oferirea de oportunități și contexte în care copiii să citească.
Prima diplomă de lectură s-a desfășurată în 2016 și a fost inițiată de colega noastră Raluca-Cenan Niemi, profesoară de limba română în orașul Tampere din Finlanda, fiind inspirată din modelul propus de bibliotecile din județ. Pe baza acestui model de bună practică, am creat Diploma de Lectură Româna Împreună. Poți afla mai multe despre această inițiativă și o poți duce în comunitatea ta accesând resursele create și urmărind pașii disponibili pe platforma Româna Împreună. Asigură-te că ai sprijinul partenerilor din comunitate și al Ambasadei.
Iată și un calendar orientativ pentru a implementa Diploma de Lectură în comunitatea ta:
septembrie 2021: demarezi Diploma de Lectură în clasa sau comunitatea ta
septembrie 2021 - aprilie 2022: copiii citesc cât mai multe cărți, din biblioteca familiei sau a clasei. Fiecare copil completează un plan individual de lectură și face o serie de activități motivante, validate de profesor/coordonator
mai 2022 - Ambasadorul sau una dintre asociațiile din țara ta le înmânează copiilor Diploma de Lectură, în cadrul unei întâlniri festive.
Fiecare copil poate primi Diploma de Lectură dacă citește și face activități pentru cel puțin patru cărți pe parcursul anului școlar, verificate de un adult. Cărţile alese pot fi din biblioteca familiei sau din biblioteca clasei.

Diploma de Lectură are trei nivele, însă acestea pot fi adaptate în funcție de contextul comunității tale:
cititor motivat (minim 4 cărți)
cititor entuziast (minim. 10 cărți)
cititor pasionat (minim 20 de cărți)

Diploma de Lectură este o campanie lansată în Finlanda. Toate informațiile și resursele imprimabile necesare derulării campaniei se găsesc pe platforma educațională Româna Împreună.

Credem că fiecare comunitate poate juca un rol esențial în motivarea copiilor din afara României de a vorbi și de a citi în limba română. Sperăm ca această campanie să ajungă în cât mai multe comunități și la cât mai mulți copii. Urmărește-ne pe canalele de social media pentru a fi la curent cu toate noutățile campaniei.
Voi cum sprijiniți lectura în limba română în comunitatea voastră, în rândul copiilor și tinerilor? Lăsați-ne ideile voastre mai jos, în secțiunea ”Comentarii”.
Acest articol face parte din seria de articole publicate în cadrul proiectului Conferința Româna Împreună, finanțat de Departamentul pentru Românii de Pretutindeni în toamna 2021 .