top of page

Resurse pentru educația timpurie

Atelierele Româna Împreună. Cum funcționează? 

Atelierele tematice incluse pe platfora Româna Împreună conțin o serie de materialele educaționale precum și idei de bune practici pentru a sprijini organizarea lor în format fizic sau online. Voi strângeți o comunitate de voluntari din regiunea voastră și țineți atelierele Româna Împreună. Atelierele pot avea un format de 2 ore la 2 săptămâni (14 pe an). Pentru organizarea lor veți avea nevoie de 3-4 coordonatori activi din comunitate și minim 4-5 familii cu copii cu vârsta 3-8 ani, care doresc să participe.

Pentru a accesa toate materialele trebuie să te înscri pe această platformă ca și coordonator Româna Împreună prin completarea formularului. Ca și coordonator vei primi:

  • planuri și materiale imprimabile pentru 20 de ateliere tematice

  • un ghid al coordonatorului cu bune practici 

  • instrumente practice: formulare și identitate vizuală Româna Împreună

  • set de cântece și recuzită pentru activități
  • șansa de a crește bună-starea părinților și a copiilor din comunitatea ta și de a promova limba și cultura română

Descoperă mai jos cele 20 de atelierele tematice pe care le-am pregătit pentru acest proiect și la care vei avea acces ca și coordonator. Alătură-te și tu familiei Româna Împreună!

Eu și familia mea

Eu și familia mea poate fi un atelier introductiv pentru atelierele în comunitate, o ocazie perfectă pentru a cunoaște copiii și familiile noi și pentru a consolida relațiie cu familiile cunoscute. În cadrul atelierelui copiii și părinții crează împreună un afiș Familia mea. Copiii își îmbogățesc vocabularul cu cuvinte noi despre familie, hobbyuri și tradiții culinare.

Atelier de Ziua României

Atelierul de Ziua României este ocazia perfectă de a organiza un eveniment cu porți deschise, unde puteți invita prietenii străini, pentru a promova imaginea României. La acest atelier copiii se vor familiariza cu simbolurile legate de România şi diverse tradiții. Materialul poate fi folosit și la școala sau grădinița copilului, la evenimentele multiculturale.

Atelier de reciclare

Un munte de cutii, resturi de hârtii şi carton, lipici, foarfece, poftă de joacă şi ... distracţia începe. 

În acest atelier puteți realiza un proiect creativ şi amuzant: construirea unui orăşel din materiale reciclabile.

Materialul din secțiunea coordonatorilor include pagini cu șabloane de uși, ferestre și denumiri ale clădirilor dintr-un oraș. 

 

Atelier de teatru în familie

În cadrul acestui atelier vă veți juca, veți învăța și veți exersa limba română prin teatru. Activitățile din cadrul atelierului susțin colaborarea în familie iar copiii vor fi încurajați să se exprime liber și să își pună în practică ideile creative. 

La acest atelier nu doar copiii vor avea șansa să se distreze ci și părinții.

Atelier de gătit

Un atelier cu șorțulețe, în care copiii se vor familiariza cu tradițiile culinare de toamnă româneşti, vor merge la piață şi vor cumpăra legume pentru murături cu bani de joacă româneşti. Un atelier plin de noi cunoştințe şi vocabular util pentru cei mici.

Atelier de toamnă

Un atelier cu activități în aer liber în care copiii vor avea ocazia să-și exerseze imaginația și îndemânarea, iar părinții le vor fi alături într-o vânătoare de comori în natură. Copiii vor descoperi culorile toamnei și vor confecționa hrănitoare pentru păsări, vor colora și vor cânta cântece de toamnă.

Atelier de Mărțișor

Sărbătoriți Mărțișorul prin cântec, joacă, activități distractive și prin statul la taifas - o ocazie minunată pentru copii și familii de a face lucruri frumoase împreună în limba română și pentru părinți de a se cunoaște mai bine. Creați cele mai colorate mărțișoare cusute sau din mărgele, faceți felicitări de primăvară pentru cei dragi, cântați și povestiți despre legenda Mărțișorului și simbolurile primăverii.

Atelier de Paște

La acest atelier copiii se vor familiariza cu tradițiile românești de Paște. Veți cânta, veți picta ouă încondeiate, veți povesti și vă veți juca împreună. Materialul coordonatorului include și un joc de podea de Paște. Distracția e garantată!

IMG_0505.jpg
1(1).jpg
_MG_8563.jpg

Atelierul Brâncuși

În cadrul atelierului veți descoperi împreună cu cei mici ce înseamnă arta, pictura și mai ales sulptura. Un atelier dedicat lui Brâncuși unde copiii vor afla cine a fost Brâncuşi, şi veți călători împreună pe glob pentru a regăsi lucrările sale. Puteți lucra cu lut şi cu tehnici de pictură în spiritul simplificării formelor, şi veți observa aceste schimbări în lucrările lui Brâncuşi. Prin jocul "Statuiete în familie" puteți da viaţă operelor lui Brâncuşi.

Atelier de Crăciun

Atelierul de Crăciun este plin de activități frumoase, colinde și turtă dulce. În cadrul acestui atelier copiii se vor familiariza cu tradițiile de Crăciun și vor crea decorațiuni împreună cu părinții. Creați o atmosferă de iarnă liniștită și călduroasă. Sărbători fericite!

Atelier Animale Domestice

La Atelierul de animale domestice copiii și părinții își vor aminti prin joc, cântec și voie bună de animalele domestice.

Acest atelier poate fi organizat atât în format fizic cât și online. Odată ce vă înscrieți pentru a deveni coordonatori veți primi acces și la materialele adaptate pentru atelierul online.

Atelier de Grădinărit

În cadrul acestui atelier copiii vor descoperi denumirea plantelor în limba română și fiecare copil își va pregăti (cu ajutorul părinților) propriul ghiveci. Atelierul poate fi organizat atât în format fizic cât și online. Devenind coordonatori veți putea descărca resursele educaționale necesare atât atelierului fizic, cât și pe cele adaptate unui model de atelier online.

5.jpg
hobby.jpg

Atelier de Vânătoare în Natură

Vânează comorile naturii! La atelierul de vânătoare în natură vă invităm să deveniți mici exploratori. Cei mici vor învăța despre anotimpuri, culori și mediul înconjurător. Își vor îmbogăți vocabularul prin joacă, muzică și explorare. Atelierul a fost adaptat pentru a putea fi organizat și online.

Atelier de Profesii

La Atelierul de profesii veți descoperi împreună meserii precum bucătar, pompier, inginer, muzician sau profesor. Copiii își vor consolida abilitățile de exprimare verbală și își vor îmbogăți vocabularul. Atelierul a fost adaptat pentru a putea fi organizat și online.

Atelier de Paște 2

La Atelierul de Paște copiii și părinții vor cânta cântece de primăvară, vor face o vânătoare de culori și vor învăța să realizeze super desene! Pregătiți deci: o bucată familie, o foaie de hârtie, creioane colorate și voie bună!

Acest atelier a fost adaptat și pentru învățarea la distanță și poate fi organizat și online.

Atelier Corpul Uman

În cadrul acestui atelier copiii și părinții vor porni într-o aventură într-unul dintre cele mai complexe mistere ale naturii — corpul uman. Nu vor lipsi cântecele și jocurile, așa că să înceapă distracția! Devenind coordonatori veți putea descărca resursele educaționale necesare atât atelierului fizic, cât și pe cele adaptate unui model de atelier online.

Atelier despre Hobby-uri

La Atelierul de pasiuni și hobby-uri copiii și părinții vor cânta împreună, după care fiecare copil va avea ocazia să le împărtășească celorlalți mai multe despre pasiunea/hobbyul lui- poate fi un sport, un instrument muzical, o carte, un joc, etc.... Copiii pot veni îmbrăcați în echipament sau cu instrumentul de muzică pentru a le arăta și celorlalți ce știu să facă. Acest atelier a fost adaptat și pentru învățarea la distanță și poate fi organizat și online.

Atelier de Astronomie

La Atelierul de astronomie copiii se vor aventura în spațiu și vor descoperi minunile Universului. Acest atelier a fost adaptat și pentru învățarea la distanță și poate fi organizat și online.

ie.jpg

Atelier de Animale Sălbatice

Ce animale sălbatice cunoașteți și câte ați văzut în mediul lor natural? La atelierul de animale sălbatice veți descopri ursul, veverița, vulpea, cerbul, râsul, ariciul și multe altele și le veți modela și colora. Atelierul a fost adaptat pentru a putea fi organizat și online.

Atelier Bluza Românească

Bluza românească, cunoscută și sub numele de ie a devenit un simbol național iar în cadrul acestui atelier copiii au ocazia să o picteze și să descopere multitudinea de modele, culori și cusături. Atelierul a fost adaptat pentru a putea fi organizat și online.

  • White Facebook Icon
bottom of page