


Alătură-te campaniei
Diploma de lectură!
Îți dorești ca tinerele generații din afara României să nu uite limba română și să o îndrăgească la fel de mult ca tine?
Campania Diploma de Lectură dorește să creeze parteneriate în rândul comunităților de români, cu scopul sprijinirii limbii române prin lectură. Fiecare comunitate poate juca un rol esențial în motivarea copiilor din afara României de a vorbi și de a citi în limba română. Dă vorba mai departe și înscrie în campanie și comunitatea ta!
Diploma de Lectură este o campanie lansată în Finlanda. Sperăm ca aceasta să ajungă în cât mai multe comunități și la cât mai mulți copii. Urmărește-ne pe canalele de social media pentru a fi la curent cu toate noutățile campaniei.

Cum funcționează
Diploma de Lectură?
Ideea Diplomei de Lectură este foarte simplă:


minim 4 cărți citite într-un an școlar
activități

diploma de lectură
Toate informațiile și resursele imprimabile necesare derulării campaniei se găsesc în secțiunea de resurse a platformei.
Iată un calendar recomandat al implementării inițiativei în comunitatea ta:
-
SEPTEMBRIE 2021
Profesorul/coordonatorul demarează Diploma de Lectură în clasă sau comunitate. Se asigură că are sprijinul partenerilor din comunitate și al Ambasadei.
-
OCTOMBRIE 2021 - APRILIE 2022
Copiii citesc cât mai multe cărți, din biblioteca familiei sau a clasei. Fiecare copil completează un plan individual de lectură și face o serie de activități motivante. Coordonatorul campaniei, familia, Ambasadorul și partenerii din comunitate încurajează copiii în a citi prin vizite și discuții.
-
MAI 2022
Ambasadorul sau reprezentanți ai asociațiilor din comunitatea ta le înmânează copiilor Diploma de Lectură, în cadrul unei întâlniri festive.


Ce trebuie să facă profesorul/coordonatorul?
Dă startul Diplomei de Lectură în perioada septembrie - mai, în clasele sau grupurile de vârstă școlară cu care lucrează. Inițiază colaborarea cu familiile, asociațiile și Ambasada. Motivează și încurajează cititul în clasă și în familie.

Ce trebuie să facă familia?
Dă dovadă de interes și entuziasm pe perioada derulării Diplomei de Lectură. Îl sprijină pe copil în alegerea cărților și creează acasă un mediu plăcut pentru lectură. Încurajează copilul să citească în limba română, să împrumute cărți altor colegi și să meargă la bibliotecă. Citește în română, puterea exemplului este foarte importantă!

Ce trebuie să facă comunitatea?
Asociațiile și membrii comunității încurajează copiii să citească cât mai mult în cadrul Diplomei de Lectură, colaborând cu profesorul/coordonatorul. Pot ajuta la realizarea unei biblioteci de cărți în limba română și pot oferi mici burse/cadouri copiilor la finalizarea Diplomei (prin donații, fonduri locale, finanțări).

Ce trebuie să facă Ambasada sau instituțiile oficiale din comunitate?
Încurajează copiii să citească cât mai mult în cadrul Diplomei de Lectură, colaborând cu profesorul/coordonatorul (de exemplu, prin vizite, lecturi și discuții cu copiii). Înmânează la finalul campaniei Diploma de Lectură copiilor, într-un cadru festiv.