top of page

Comunitatea

părinților din Helsinki

Mulțumim comunității de părinți din Helsinki, pentru implicarea în realizarea acestui proiect și a atelierelor locale din Helsinki de-a lungul timpului. Sunteți inspirația echipei din spatele proiectului și cu siguranță o inspirație pentru copiii voștri.

 

Sperăm ca exemplul comunității din Helsinki să călătorească mai departe prin intemediul acestui proiect. La cât mai multe comunități Româna Împreună!

Ce spun părinții? Află din testimonialele părinților din comunitatea din Helsinki.

Avem nevoie să creăm împreună ocazii în care să ne întâlnim și să le arătăm copiilor că limba maternă și identitatea culturală sunt foarte importante. Putem face foarte multe pentru a susține limba română de la o vârstă fragedă în comunitățile din diaspora.  Prin acest proiect dorim ca resursele și practicile create în cadrul atelierelor pentru familii din Helsinki să ajungă mai departe, la alte comunități și la alți copii. 

Implică-te și tu, începe ateliere Româna Împreună în comunitatea ta!

Bianca Biro, părinte român,

co-fondatoare atelierele din Helsinki

Testimoniale

Comunitatea este foarte importantă pentru mine pentru că îmi dă sentimentul că aparțin. Transmiterea limbii române pentru copiii mei este esențială, este o parte din viața noastră pentru că eu prin limbă le transmit cultura mea. Eu sunt româncă iar ei tot timpul vor fi pe jumătate români și trebuie să știe asta, pentru că eu cred că lucrul acesta îi va ajuta foarte mult când vor fi adolescenți.

Mihaela Nyyssönen, părinte român, 

co-fondatoare atelierele din Helsinki

La școală copiii mei vorbesc doar în finlandeză, acasă eu vorbesc engleza cu soția mea și deși ea vorbește româna cu copiii, nu este suficient. La atelierele Româna Împreună copiii pot vorbi, asculta și comunica în română. Este foarte important să încurajezi copiii să interacționeze în limba maternă. În plus, la ateliere își fac prieteni care sunt într-o situație similară cu ei și acest lucru îi ajută să înțeleagă că mai sunt și alți copii care vorbesc limba română în Finlanda.

Alex Vorobjeff, părinte finlandez, atelierele din Helsinki

Ca si copil de imigranti, ești diferit fată de localnici. Și întotdeauna vei fi. Nu încerca să negi asta. Acceptă realitatea si transform-o într-un avantaj, avantajul de a cunoaște o limbă si o cultură în plus. La atelierele în limba română îți faci prieteni noi. Atelierele sunt un mijloc de a întări comunitatea locală de români și o "scuză" pentru părinți de a exersa limba română cu copiii și de a se juca cu ei.

Ionuț Dascălu, părinte român, 

atelierele din Helsinki

Este important să vorbim limba maternă pentru ca să comunicăm cu copiii într-un mod personal. Este limba în care orice om își poate exprima sentimentele cele mai adânci, fără frică și fără rețineri. Limba maternă oferă și un fel de comunicare secretă și o relație specială cu părintele, în familiile în care partenerii sunt de naționalități diferite.

Cathy V. Asfaw, părinte român, 

coordonatoare atelierele din Helsinki

Româna Împreună este o comunitate frumoasă, unde întâlnim prieteni buni. Limba maternă este baza și suportul pe care se pot construi și învăța alte limbi. La fel, limba română este limba de comunicare cu bunicii și familia din Republica Moldova, astfel păstrăm legăturile de rudenie.

Aurelia Bogulean, părinte român, 

atelierele din Helsinki

Fetițele mele de-abia așteaptă să meargă la ateliere. Deși inițial am participat gândindu-mă că o fac pentru ele, am descoperit pe parcurs ce mult înseamnă și pentru mine. Ca și coordonator nu poate fi mai simplu de atât. Modelul atelierelor

Româna Împreună e potrivit pentru oricine. Dacă ești genul creativ căruia îi place să își aducă propriul aport, o poți face pe un suport minunat. Dacă preferi modelul de-a gata, ai totul pregătit până la ultimul detaliu.

Ioana Dunca, părinte român, 

coordonatoare atelierele din Helsinki

Pentru familia mea, participarea la atelierele din Helsinki a fost parte din integrarea intr-o noua țară. Pentru că aici am întâlnit o comunitate de oameni minunați, care au înțeles să facă lucrurile împreuna pentru copiii lor, dar și pentru ei înșiși. Pentru că aici ne-am făcut prieteni care ne-au împărtășit din experiențele lor in Finlanda și ne-au ajutat. La atelierele cu familiile vorbim și simțim cu toții românește.

Andreea Stănescu, 

coordonatoare atelierele din Helsinki

Limba română e legatură dintre mine, copii si familia pe care o avem în România. Eu și soțul meu, care este finlandez, depunem efortul de a menține activ sensul de identitate română al copiilor. Mergem în România să petrecem timp cu familia de acolo însă tot nu e de ajuns. Atelierul de activități în limba română ne oferă oportunitatea de a încuraja curiozitatea copiilor noștri pentru cultura și limba română. Pentru sănătatea mentală a copiilor care cresc în familii biculturale e foarte important să li se ofere șansa de a aprecia bogăția emoțională și culturală adusă de interacțiunea cu familiile și prietenii din ambele culturi.

Oana Velcu, părinte român, 

atelierele din Helsinki

Suntem o familie de români mutați de câțiva ani în Finlanda, cu speranța de a oferi o educație mai bună, un mediu social și natural sănătos. Dar datul cu care am venit aici, limba română, va rămâne mereu parte din noi, ca părinți, din copiii mei și nepoții mei. Căci nu e mod mai sincer, frumos, și natural decât să te exprimi în limba ta. Este de datoria noastră să respectăm cultura nouă, să ne adaptăm și să facem tot posibilul să ne integrăm, dar în aceeași măsură trebuie să ne păstrăm identitatea, să transmitem copiilor noștri obiceiuri, datini, rețete, cântece, vorbe din popor, scriitori și câte și mai câte are frumos în el dulcele grai românesc. În cadrul atelierelor din Helsinki copiii noștri se conectează pentru 2 ore la România. Și  eu ca părinte mă simt din nou acasă.

Ileana Manea, 

părinte atelierele din Helsinki

  • White Facebook Icon
bottom of page