Atelierele Româna Împreună

Povestea atelierelor

 

Concepul atelierelor Româna Împreună se bazează pe modelul proiectului Zmeișorii, înființat în Helsinki în anul 2012, lansat din dorința de a crea pentru familiile din Helsinki un spațiu care încurajează identitatea culturală prin joacă. Atelierele sunt întâlniri pentru toată familia cu teme inspirate din interesele copiilor, care sprijină în același timp creșterea sentimentului de apartenență la cultura română și învățarea limbii materne. Materialele educaționale utilzate la atelierele din Helsinki sunt interactive, vesele și colorate și sunt inspirate din modelul educațional finlandez.

 

Succesul atelierelor locale Zmeișorii și interesul la nivel internațional pentru ceea ce facem au dus întâi de toate la înregistrarea asociației Edustudio Helsinki, care acoperă o arie mai largă de activități dedicate educației de calitate în limba română.

 

A urmat apoi crearea proiectului Româna Împreună prin care dorim să sprijinim formarea de comunități de părinți voluntari în străinătate. Scopul acestor comunități este de a organiza ateliere pentru copiii care locuiesc în afara României și care adesea se pot simți dezrădăcinați sau înstrăinați de identitatea lor culturală.

Cum funcționează? 

Cu ajutorul vostru! Noi vă punem la dispoziție toate materialele educaționale și idei de bune practici pentru a sprijini crearea de ateliere. Voi strângeți o comunitate de voluntari din regiunea voastră și țineți atelierele Româna Împreună. Atelierele pot avea un format de 2 ore la 2 săptămâni (14 pe an). Pentru organizarea lor veți avea nevoie de 3-4 coordonatori activi din comunitate și minim 4-5 familii cu copii cu vârsta 3-8 ani, care doresc să participe.

Prin înscrierea pe această platformă ca și coordonator Româna Împreună vei obține:

  • planuri și materiale imprimabile pentru 10 ateliere tematice

  • un ghid al coordonatorului cu bune practici 

  • instrumente practice: formulare și identitate vizuală Româna Împreună

  • set de cântece și recuzită pentru activități
  • șansa de a crește bună-starea părinților și a copiilor din comunitatea ta și de a promova limba și cultura română

Vezi mai jos atelierele tematice pe care le-am pregătit pentru acest proiect și la care vei avea acces ca și coordonator. Dacă te-am convins, alătură-te și tu familiei Româna Împreună!

Eu și familia mea

Eu și familia mea poate fi un atelier introductiv pentru atelierele în comunitate, o ocazie perfectă pentru a cunoaște copiii și familiile noi și pentru a consolida relațiie cu familiile cunoscute. În cadrul atelierelui copiii și părinții crează împreună un afiș Familia mea. Copiii își îmbogățesc vocabularul cu cuvinte noi despre familie, hobbyuri și tradiții culinare.

Atelier de Ziua României

Atelierul de Ziua României este ocazia perfectă de a organiza un eveniment cu porți deschise, unde puteți invita prietenii străini, pentru a promova imaginea României. La acest atelier copiii se vor familiariza cu simbolurile legate de România şi diverse tradiții. Materialul poate fi folosit și la școala sau grădinița copilului, la evenimentele multiculturale.

Atelier de reciclare

Un munte de cutii, resturi de hârtii şi carton, lipici, foarfece, poftă de joacă şi ... distracţia începe. 

În acest atelier puteți realiza un proiect creativ şi amuzant: construirea unui orăşel din materiale reciclabile.

Materialul din secțiunea coordonatorilor include pagini cu șabloane de uși, ferestre și denumiri ale clădirilor dintr-un oraș. 

 

Atelier de teatru în familie

În cadrul acestui atelier vă veți juca, veți învăța și veți exersa limba română prin teatru. Activitățile din cadrul atelierului susțin colaborarea în familie iar copiii vor fi încurajați să se exprime liber și să își pună în practică ideile creative. 

La acest atelier nu doar copiii vor avea șansa să se distreze ci și părinții.

Atelier de gătit

Un atelier cu șorțulețe, în care copiii se vor familiariza cu tradițiile culinare de toamnă româneşti, vor merge la piață şi vor cumpăra legume pentru murături cu bani de joacă româneşti. Un atelier plin de noi cunoştințe şi vocabular util pentru cei mici.

Atelier de toamnă

Un atelier cu activități în aer liber în care copiii vor avea ocazia să-și exerseze imaginația și îndemânarea, iar părinții le vor fi alături într-o vânătoare de comori în natură. Copiii vor descoperi culorile toamnei și vor confecționa hrănitoare pentru păsări, vor colora și vor cânta cântece de toamnă.

Atelier de Mărțișor

Sărbătoriți Mărțișorul prin cântec, joacă, activități distractive și prin statul la taifas - o ocazie minunată pentru copii și familii de a face lucruri frumoase împreună în limba română și pentru părinți de a se cunoaște mai bine. Creați cele mai colorate mărțișoare cusute sau din mărgele, faceți felicitări de primăvară pentru cei dragi, cântați și povestiți despre legenda Mărțișorului și simbolurile primăverii.

Atelier de Paște

La acest atelier copiii se vor familiariza cu tradițiile românești de Paște. Veți cânta, veți picta ouă încondeiate, veți povesti și vă veți juca împreună. Materialul coordonatorului include și un joc de podea de Paște. Distracția e garantată!

Atelierul Brâncuși

În cadrul atelierului veți descoperi împreună cu cei mici ce înseamnă arta, pictura și mai ales sulptura. Un atelier dedicat lui Brâncuși unde copiii vor afla cine a fost Brâncuşi, şi veți călători împreună pe glob pentru a regăsi lucrările sale. Puteți lucra cu lut şi cu tehnici de pictură în spiritul simplificării formelor, şi veți observa aceste schimbări în lucrările lui Brâncuşi. Prin jocul "Statuiete în familie" puteți da viaţă operelor lui Brâncuşi.

Atelier de Crăciun

Atelierul de Crăciun este plin de activități frumoase, colinde și turtă dulce. În cadrul acestui atelier copiii se vor familiariza cu tradițiile de Crăciun și vor crea decorațiuni împreună cu părinții. Creați o atmosferă de iarnă liniștită și călduroasă. Sărbători fericite!

© 2019 by Edustudio Helsinki. 

Proiect finanţat de Ministerul pentru Românii de Pretutindeni

id-mprp.gov_.ro_.png

Conţinutul acestui site nu reprezintă poziţia oficială a Ministerului pentru Românii de Pretutindeni.

Un proiect Edustudio Helsinki și Zmeișorii

  • White Instagram Icon
  • White Facebook Icon